Sokak köpekleri uyutulacak mı, ötenazi ne demek? Sokak hayvanları yasası son durum

Sokak köpekleri uyutulacak mı, ötenazi ne demek? gibi sorular gündemde yerini aldı. AK Parti'nin sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi. AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Meclis'te grubu bulnan partilerin grup başkanvekillerini ziyaret etti. Ziyaret il 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngeren kanun  teklifine dair bilgiler sundu. Peki, Sokak köpekleri uyutulacak mı, ötenazi ne demek? İşte Sokak hayvanları yasası son durum



SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULACAK MI?

AK Parti Grup Başkanı Abdulllah Güler, 17 maddelik kanun teklifinin detaylarını aktardı. Güler, sahipsiz saldırgan sokak köpeklerine ötenazi uygulanacağını söyledi.

ÖTENAZİ NE DEMEK?

Sokak hayvanları yasası sonrası ötenazi gündeme geldi. Ötenazi, tıbbi olarak hastanın yaşamına son verme amacı ile yapılan bir uygulama olarak biliniyor. Bu uygulama genel olarak hastanın dayanılmaz acılar içerisinde olduğu ve tedavisi olmayan ve tedavisi olmayanbir hastalık olduğu durumlarda gündeme gelir.

SOKAK HAYVANLARI YASASI SON DURUM

AK Parti, sokak hayvanlarından ötürü vefat eden vatandaşlara değinerek, "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bugüne kadar sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili yapılan çalışmaların yetersiz kaldığını belirterek, saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce 'ötanazi' yapılacağını söyledi.AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin TBMM'de bulunan AK Parti Grup Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Güler, "2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sokak köpeğinin sahiplendirildiğine dair raporumuz var." dedi ve sözlerine kuduz riskinin arttığını belirterek devam etti, " Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda. Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var. Belli ilçelerimizde karantina uygulanan, kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kaldı. Mevcut durum böyleyken bakanlık raporuna göre birçok kazanın meydana geldiği, bu kazalarda vefat eden vatandaşımızın sayısının 50- 55 olduğu ortaya çıktı. Belli alanlarda, insanlarımızın yürüyüş yaptığı alanlarda çok sayıda köpeğin dışkısı toplumu tehdit edecek hale geliyor. Bu hastalıklar nedeniyle ameliyatlar yapılacak seviyede tahribatlara yol açıyor" açıklamasında bulundu.

Meclis'e sunulan 17 maddelik düzenleme için her kesimin önerisini aldıklarını belirten Güler, "Sokağın belli alanlarında, özellikle çocuklarımızın oyun oynadığı alanlarda köpeklerin sürüler halinde bulunması, toplumumuzu tehdit edecek hale geldiğini görüyoruz. Sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması olacak. Sahiplendirme noktasında bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz. Sahipsiz saldırgan köpeklere ötenazi uygulanacak" ifadelerini kullandı.