Kızılcık suyunun faydaları nelerdir, kızılcık suyu nasıl yapılır? Yabani ve kurutulmuş kızılcık faydaları!

Zeytin büyüklüğündeki kızılcık, kendine özgü lezzeti ve hafif mayhoş tadıyla dikkat çeker. Bu meyve sadece eylül ve ekim aylarında taze olarak bulunabilirken tüm yıl boyu tüketilebilmesi için reçel, marmelat ve tarhana gibi çeşitli lezzetli ürünlere dönüştürülür.

İşte, vitamin açısından oldukça zengin olan kızılcık meyvesinin ve kızılcık suyunun faydalarını sizler için derledik! Kızılcık hangi hastalıklara iyi gelir, en sağlıklı nasıl tüketilir? Kurutulmuş kızılcık ve yabani kızılcık!

Sağlık Dolu İçeriğiyle Kızılcık

Kızılcık, yüksek lif içeriği, etli ve sulu yapısıyla dikkat çeker. A, C, E, K vitaminleri ile B grubu vitaminleri bakımından zengindir. Sodyum ve potasyum kaynağı olan kızılcık, aynı zamanda melatonin hormonu içerir. Bu nadir meyve, içeriğindeki fruktoz, glikoz, müsilajlı maddeler, flavonoidler, sitrik ve malik asitlerle sağlık için birçok fayda sunar.



Yeryüzünde Türü 50'den Fazla Kızılcık

Dünya genelinde 50'den fazla kızılcık türü bulunurken, Türkiye'ye özgü yabani kızılcık otu olan C. Sanguinea L. türü, özellikle Anadolu'nun farklı bölgelerinde yetişir.

Kızılcığın Sağlığa Faydaları Neler?



Kızılcık: Doğada Nerede Yetişir? Ne Zaman Olur?

Kızılcık ağacı 4-8 metre uzunluğunda, pembemsi gri küçük pullarla kaplıdır. Mart-mayıs aylarında çiçek verir ve ağustos-eylül aylarında meyve olgunlaşır. Dayanıklı yapısıyla -25 derece soğuğa karşı direnç gösteren kızılcık ağacı, nemli, güneşli ve kireçli toprakları tercih eder. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetiştirilen kızılcık, Trabzon, Tekirdağ, Kütahya, Kahramanmaraş, İstanbul, İçel, Isparta, Erzurum, Çorum, Bursa, Bolu, Artvin, Antalya ve Ankara gibi şehirlerde yetiştiriciliği yapılır.



Kızılcık Kurutmak: Güneşte veya Fırında

Kızılcıkları kurutmanın iki yaygın yöntemi vardır:

Güneş Işığında Kurutma:

Kızılcıklar toplanır ve yıkanır.

Kuru bir bez branda üzerine serilerek güneşe bırakılır.

Sabah, öğle ve akşam karıştırılarak bir hafta boyunca kurumaya bırakılır.

Kuruyan kızılcıklar saklama kaplarına alınarak muhafaza edilir.

Fırında Kurutma:

Kızılcıklar yıkanır ve kaynar suya batırılır.

Kabukları çıktıktan sonra fırın tepsisine dizilir.

175 derece sıcaklıktaki fırında kısa bir süre kurutulur.



Kızılcık Suyu Yapımı:

Taze kızılcıkları iyice yıkayıp ayıklayın. Daha sonra yıkanan kızılcıkları bir tencereye alıp haşlamaya başlayın. Kızılcıklar iyice yumuşadıklarında ocaktan alın ve süzgeçten geçirin. Süzgecin üzerinde kalan taneleri bir çatal yardımıyla ezin ve çekirdeklerini ayıklayın. Kalan meyveleri bir tahta kaşıkla bastırarak püresinin de suya geçmesini sağlayın. Ayrıca:

Kaynatırken suyunun içine çubuk tarçın atabilir, mayhoşluğunu kırmak için az miktarda şeker veya toz stevia ekleyebilirsiniz.

Kızılcık suyu yapımı sırasında kaynatmayı pekmez kıvamı alana kadar sürdürüp kızılcık ekşisi yapabilirsiniz.

Hazırladığınız kızılcık suyunu soğuması için bir müddet beklettikten sonra buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.



Kızılcık Zayıflamaya Yardımcı Mı?

Kızılcık, yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi sayesinde zayıflamaya katkı sağlar. Tokluk hissi yaratır, metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle yağ yakımını destekler ve vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırabilir. Kızılcık suyu, zayıflama diyetlerinde etkili bir yardımcı olabilir.

Kızılcık Nereden Satın Alınır?

Eylül ve ekim aylarında genellikle yerel pazarlarda taze kızılcık bulunabilir. Organik ürün mağazaları, aktarlar, büyük marketler ve internet üzerinden kızılcık reçeli, marmelatı, kuru kızılcık gibi ürünleri temin edebilirsiniz.