Geçtiğimiz hafta NASA , bir çift ‘gezegen öldürücü’ asteroitin Dünya’nın yakınından geçerken videoya alındığını duyurdu. Bunlardan biri yakın zamanda keşfedildi, diğeri ise kendi uydusunu çekiyor.
ABD Uzay Ajansı’nın Güney Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan (JPL) bilim insanları , bu iki devasa uzay kayasını 230 metre genişliğindeki Goldstone Güneş Sistemi Radarı aracılığıyla takip edip görüntülerini aldılar ve ayrıca bu nesnelerin boyutlarını da ölçtüler.
150 METRE UZUNLUĞUNDA UZUN VE KÖŞELİ BİR NESNE
Dünya’ya en yakın konumuna gelmesinden sadece 13 gün önce ilk kez tespit edilen 2024 MK asteroitinin, NASA’nın cumartesi günü gezegenimizin sıyrılarak geçtiğini gösteren radarına göre 150 metre uzunluğunda, ‘uzun ve köşeli’ bir nesne olduğu belirlendi.
Perşembe günü Dünya’nın yanından saatte 98 bin kilometre hızla geçen ve yaklaşık 1,6 kilometre genişliğindeki 2011 UL21 asteroitinin, yüzeyinden yaklaşık 3 kilometre uzakta yörüngede dönen bir ‘aycığı’ olduğu görüldü .
NASA ile gezegen savunması konusunda iş birliği yapan Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2024 MK adlı asteroidin geç tespit edilmesiyle ilgili olarak lafını sakınmadı.
AVRUPA UZAY AJANSI (ESA) YETKİLİLERİ, ‘BU BÜYÜKLÜKTE BİR ASTEROİT ÖNEMLİ HASARA YOL AÇAR’ DEDİ
Ajans, ‘Bu nedenle gezegenimizin yanından uçup gitmesinden hemen önce keşfedilmesi, potansiyel olarak tehlikeli Dünya’ya yakın nesneleri (NEO) tespit etme ve izleme yeteneğimizi geliştirmemiz gerektiğini vurguluyor’ dedi.
İlk olarak 16 Haziran’da Güney Afrika’daki NASA destekli Asteroid Dünyaya Çarpma Son Uyarı Sistemi (ATLAS) tarafından kaydedilen asteroit 2024 MK’nin yörüngesi, Dünya’nın çekim kuvvetiyle inanılmaz derecede yakın karşılaşması nedeniyle değişti.
Nesne, Dünya ile Ay’ın yörüngesi arasındaki mesafeye kadar zum yaparak gezegenimizin atmosferinin yüzeyinden yaklaşık 290 bin kilometre uzaklaştı.
NASA, 2024 MK’yi ‘potansiyel olarak tehlikeli asteroit’ olarak sınıflandırırken, NASA JPL, ‘gelecekteki hareketine ilişkin hesaplamalar, öngörülebilir gelecekte gezegenimiz için bir tehdit oluşturmadığını gösteriyor’ diye bildirdi.
KIL PAYI KURTULDUK… BİR SONRAKİ TEHLİKE ONLARCA YIL SONRA OLABİLİR
Bu iki öldürücü asteroitin izlenmesine öncülük eden JPL’deki gezegen bilimci Dr. Lance Benner, böyle gerçek bir ‘kıl payı kurtulma’ olayının onlarca yıl daha yaşanmasının pek mümkün olmadığını ve ABD Uzay Ajansı’nın bu durumu en iyi şekilde değerlendirmek için çok çalıştığını söyledi.
Dr. Benner, ‘Bu, Dünya’ya yakın bir asteroitin fiziksel özelliklerini araştırmak ve detaylı görüntülerini elde etmek için olağanüstü bir fırsattı’ dedi.
GÜNEŞİMİZİN ETRAFONDA 1.130 GÜNDE BİR TUR ATIYOR
Güneşimizin etrafında yaklaşık her 1.130 günde bir tur atan 2011 UL21, bu yakın geçişiyle bir asırdan fazla bir süredir Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirdi.
NASA JPL, 27 Haziran’da neredeyse ıskaladığı bu iki mil çapındaki gezegen katilinin ‘kabaca küresel’ olduğunu tespit edebildi.
2011 yılında UL21’in çok yakın ve yüksek hızlı geçişi, Derin Uzay İstasyonu 14 (DSS-14) olarak da bilinen Goldstone radarının yörüngesindeki ‘küçük ay’ asteroitini keşfetmesine de yardımcı oldu.
Dr. Benner, bu bulguyla ilgili olarak, ‘Bu büyüklükteki asteroitlerin yaklaşık üçte ikisinin ikili sistemler olduğu düşünülüyor’ dedi.
‘Bunların keşfi özellikle önemli çünkü onların göreceli konumlarının ölçümlerini kullanarak karşılıklı yörüngelerini, kütlelerini ve yoğunluklarını tahmin edebiliyoruz. Bu da onların nasıl oluşmuş olabilecekleri hakkında önemli bilgiler sağlıyor,’ diye devam etti.
100 YIL DAHA BİZİ RAHATSIZ EDEMEYECEK
NASA JPL, 2024 MK’de olduğu gibi 2011 UL21 ve onu ‘ikili sistem’ yapan küçük uydunun da ‘potansiyel olarak tehlikeli’ olduğunu bildirdi.
LiveScience’a göre 2011 UL21 , kıtasal ölçekte hasara yol açabilen ve çarptığında önemli iklim değişikliklerini tetikleyecek kadar çok enkaz bırakabilen bir asteroit olarak tanımlanan ‘gezegen katili’ olarak sınıflandırılıyor.
‘Gelecekteki yörüngelerine ilişkin hesaplamalar,’ diye belirttiler, ‘öngörülebilir gelecekte gezegenimiz için bir tehdit oluşturmayacağını gösteriyor.’
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim insanları, bu kategorideki bir asteroitin en azından önümüzdeki 1000 yıl boyunca Dünya’ya çarpmayacağını açıkladı.
GÜNDEM
07 Ocak 2025SPOR
07 Ocak 2025GÜNDEM
07 Ocak 2025SPOR
07 Ocak 2025SPOR
07 Ocak 2025GÜNDEM
07 Ocak 2025GÜNDEM
07 Ocak 2025