Buğday ihracatı 4 milyon ton bandını zorlayacak

10 yıldır dünyada ihracat lideri olduklarını belirten Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, ‘’İhracat miktarımızın 4 milyon ton bandını zorlamasını hedefliyoruz’’ dedi.

Değişen iklim şartlarına bağlı olarak buğday hasadı bu yıl erken başladı. Normal zamanlarda Mayıs ayı ortalarında başlayan hasat, bu yıl Mayıs ayının başında başladı. Geçen yıl da buğday hasadı 17 Mayıs’ta başlamıştı.

İlk verim rakamları, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iyi bir buğday rekoltesine işaret ediyor. 2023 sezonundaki 22 milyon tonluk rekor üretime bu yıl da yaklaşılacağı tahmin ediliyor. Tarım Bakanlığı’nın bitkisel üretim birinci tahminine göre 21 milyon ton üretim bekleniyor.

Gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çevrildi

Hasadın başlamasıyla birlikte gözler Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ne çevrildi. Geçen yıl TMO hububat fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6 Haziran’da açıklanmıştı.

TMO’nun buğday alım fiyatını belirlenirken çeşitli ölçütleri bulunuyor. Yurtiçi üretim miktarı, üretim maliyeti, iç ve dış piyasadaki fiyatlar, dünyadaki üretim, geçen yılın alım fiyatları, verilecek destekleme primi, devletin ürün alması için gerekli olan mali kaynak, alternatif olabilecek diğer ürünlerdeki durum, üretimin sürdürülebilirliği gibi kriterler TMO tarafından dikkate alınıyor.

TMO bolluğu yönetmeye odaklanıyor

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2023 sezonunda 11.3 milyon tona yakın buğday ve arpa alımı gerçekleştirmişti. Ayrıca verimli bir sezon geçiren üreticinin satmak istediği tüm ürünün alındığı ifade edilmişti. Önceki yıllarda, pandemi krizi ve ardından Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte gıdada arz güvenliğinin öne çıkmasından dolayı riskli bir stoku yöneten TMO, 2023 ve ardından bu sezonda ise bolluğu yönetmeye odaklanıyor.



‘’Bu yılın da oldukça verimli geçmesini bekliyoruz’’

2024 yılı beklentilerine dair açıklamada bulunan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, şunları söyledi: “2023 yılında ülkemiz için rekorlar kırmayı başardığımız bir yıl oldu. Devletimiz ve ilgili kurumlarımızın desteği ile un sanayicileri olarak son 10 yıldır dünya ihracat lideri konumundayız. Bu yılın da oldukça verimli geçmesini bekliyoruz. Geçen yıl ulaştığımız rekor üretim miktarına yaklaşacağımızı tahmin ediyoruz. 2024 sezonunda ihracat miktarımızın 4 milyon ton bandını zorlamasını hedefliyoruz.’’

‘’Katma değerli ürünlerimizin sayısı ve çeşitliliği artacak’’

İhracattaki başarılarında etkili olan etmenlere değinen Tezcan, ‘’Dünya un ihracatında zirvede olmamızla, sektörün gelişen teknolojiyi yakından takip etmesinin büyük ilişkisi var. Yeşil Mutabakat kapsamında önümüzdeki sezonlarda, kaliteyi koruyup verimi yükseltmeye ve karbon ayak izini sıfırlamaya yönelik çalışmalarımıza da hız kazandıracağız. Bu dönüşümle birlikte katma değerli ürünlerimizin sayısı ve çeşitliliği de artacak. Ayrıca yeni sözleşmeli üretim modelimizle birlikte küçük üreticilerin cesaretlendirilip ekonomik olarak teşvik edilmesi, gezegeni gözeten sürdürülebilir bir tarım modeli oluşturulmasında yolumuzu aydınlatacaktır.’’ diye konuştu.

‘’Tüm sektörlerle istişare edilmeli’’

Ticaret Bakanlığı’nın Dahilde İşleme Rejimi’nde (DİR) sınırlandırmaya gideceğine dair bilgilerin ihracatçıları endişelendirdiğine dikkat çeken Tezcan, ‘’ İthalat yapan, çoğunluğu bitmiş ürün imalatçısı birçok sektör, sınırlandırmayla birlikte rekabet sorunu yaşayabilir. Ayrıca antidamping, gözetim ve kota gibi önlemlere DİR kapsamında getirilen muafiyetlerin kaldırılabileceği de iş çevrelerinde konuşuluyor.  Bu tür düzenlemeleri hayata geçirmeden önce, muhakkak tüm sektörler ile istişare edilmelidir.‘’ diye konuştu.