Brune Sultanlığı’nda ‘Dünya Kahvaltı Günü’nde Türk kahvaltısı tanıtıldı
DÜNYA Kahvaltı Günü, dün sabah Türkiye Cumhuriyeti'nin Brunei Sultanlığı Büyükelçiliği Konutunda çok sayıda bakan, bakan yardımcıları ve üst düzey hükümet yetkilileriyle birlikte kutlandı.
Her yıl Dünya Kahvaltı Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından her Haziran ayının ilk Pazar günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Hamit Ersoy, sabahı geleneksel Türk kahvaltısıyla kutlamak için konuklarını rezidansında ağırladı.
Büyükelçilik Şefi Adem Can'ın hazırladığı Türk mutfağı, misafirlere çok çeşitli tat ve lezzetler sundu. Türkiye Büyükelçisi Prof. Dr. Hamit Ersoy, açılış konuşmasında kahvaltının Türk kültüründeki merkezi önemine dikkat çekti.
Türk insanı için toplumun merkezi ailedir ve ailenin merkezinde de güne birlikte başladıkları kahvaltı masası vardır; bu, istisnasız tüm ailelerin vazgeçilmezidir. Büyükelçi, kahvaltının aile üyelerinin bir araya gelerek günlük programlarını paylaştıkları ve akşam için planlar yaptıkları bir zaman olduğunu söyledi.
“Pazar kahvaltılarının özellikle büyük önem taşıdığını, ardından geleneksel şekilde demlenen Türk çayı ve Türk kahvesinin geldiğini ve çoğu zaman keyifli bir aile ve arkadaş buluşmasına dönüştüğünü” sözlerine ekledi.
Geçen yıl sadece Türkiye genelinde değil, dünya genelindeki 257 yurt dışı temsilciliğinde de çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Kutlamaların odağında geniş, çeşitli ve zengin kahvaltı sofralarıyla dünya kahvaltı başkenti olarak anılan Türkiye'nin Doğu ili Van yer aldı.
Türkiye, 2020 yılında 'Dünya Kahvaltı Günü'nü başlatarak bunu, her Haziran ayının ilk Pazar günü olarak ilan etti. Türkiye, sevilen kahvaltı kültürünün Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası olarak tescil edilmesi için 2022 yılında UNESCO'ya başvuruda bulundu.
Türk mutfağı, mutfak sanatı ve gastronomi dünyasının en iştah açıcı ve zengin mutfaklarından biridir ve Türk halkının da Brunei’liler gibi yemeğe oldukça tutkulu olduğu bilinmektedir.
Kahvaltı Türk Milleti için kültürün ayrılmaz bir parçasıdır. Bölgelere göre değişmekle birlikte genel Türk kahvaltısı besin açısından zengin, lezzetli ve en sağlıklı çeşitlerle doludur. Kahvaltıda bol miktarda yeşillik, domates, salatalık, biber, Akdeniz zeytinyağı, peynir ve reçel çeşitleri, zeytin, menemen, bal ve tereyağı genellikle çok tahıllı köy ekmeği, mısır ekmeği ve susamlı simit ile birlikte yenir.
Brunei Sultanlığı’nda Yunus Emre Enstitüsü Brunei Türk Kültür Merkezi (Brunei YETKM) ile işbirliği halinde TC Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği’nin Kültür Diplomasisi alanındaki Faaliyetleri;
- Beşi üniversite olmak üzere on ayrı kurumda Türkçe Dersleri -Yılboyu
- Ar Rafi Archery Academy’de Okçuluk Kursları -Yılboyu
- İki ayrı kurumda Hüsnü Hat Kursları -Yılboyu
- Şehir Kütüphanesinde ilköğretim öğrencilerine Hikaye Anlatıcılığı oturumları -Yılboyu
- Türkiye Bursları ve Üniversiteleri Tanıtım Günü -Şubat
- Büyükelçilikte Türk Sineması Günleri -Her ay son Çarşamba
- Devlet Televizyonu RTB’de Türk Yemekleri Programı -her ay son Cumartesi
- Laksamana Culinary School’da Türk Yemekleri Atölye Çalışması -Ocak & Eylül
- International Rizqun Hotel’de Türk Yemekleri ve Kültürü Festivali -Ekim
- Uluslararası Kongre Merkezi’nde Türk Mutfağı Haftası -Mayıs
- Büyükelçilik konutunda Türk Kahvaltısı Günü -Her yıl ilk Pazar, Haziran
- Brunei’de Ud sanatının ihya edilmesi için davet edilen bir Türk Ud Sanatçısının Brunei Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı personelini Ekim-Kasım 2023’te eğitmesi.
Grup hem Cumhuriyet resepsiyonlarımızda hem de Türk kahvaltısı günlerinde ücretsiz canlı performans sergilemeye devam edecektir.